Författare

Våra författare befinner sig ständigt i rörelse – paddlar, vandrar, cyklar, åker skidor, fotograferar norrsken, bestiger berg... Det är ofta bara en bråkdel av alla bilder och turförslag som till slut hamnar i bokform. Många av medarbetarna har också andra spännande projekt på gång. Gå in och läs på deras respektive presentationer, där hittar du länkar till deras hemsidor. Vi förmedlar gärna kontakter om du vill köpa bilder från något specifikt område eller boka föreläsningar med någon av författarna.


Forfattare Caroline Alesmark

Caroline Alesmark

Caroline har skrivit och fotograferat den omfattande guideboken Vandra Skåneleden (tillsammans med Kenneth Joelsson). Caroline är frilansskribent med särskild inriktning på natur och kultur, utflyktsmål och turism. Hon skriver ofta om just kombinationen kulturhistoria och natur, och har gjort många utflyktsreportage för dagspress, magasin och webb. Hon av även skrivit böckerna Barnens Skåneguide och Yrvaken Törnrosa – Stadsparken i Lund 100 år, plus appen Natur i Lund. Hittar någon vandrare hennes jerusalemkors i silver med en grön sten i mitten någonstans mellan Hörby och Ekeröd – troligen i Ekeröds gravfält – blir hon mer än glad. Caroline Alesmark är uppvuxen i Rörum och bosatt i Malmö. Här är en länk till hennes hemsida.


Forfattare Kenneth Joelsson

Kenneth Joelsson

Kenneth har skrivit och fotograferat boken Vandra Skåneleden tillsammans med Caroline Alesmark. Han har jobbat med friluftsliv sedan sent 90-tal och driver sedan några år tillbaka det egna företaget Mindtrekking. Förutom att verka som konsult åt offentliga organisationer i frågor som rör ledutveckling och friluftsliv brinner han också för kopplingen mellan naturvistelsen och det personliga välmåendet. Som naturvägledare guidar han företag och grupper på skånska åsar och i europeiska bergsområden, ofta med inslag av mindfulness och återhämtning. Vandra Skåneleden är hans första bok. Kenneth Joelsson är uppvuxen i Dalby och bosatt i Lund.


Forfattare Eva Tivell

Eva Tivell

Eva Tivell har skrivit boken Vandra på Gotland (tillsammans med fotograf Cecilia Mellberg). Den skulle lika gärna kunna heta Instruktionsbok för havsnära njutning. Det är en bok som har ett lite lugnare tempo än våra andra böcker, tar läsaren med på ett varsamt upptäckande av stigarna närmast havet. Hon har vaskat fram vandringar som knappt Gotlänningarna själva känner till. Det är inte omöjligt att boken kommer att bidra till att utveckla en ny typ av turism på ön.


Forfattare Cecilia Mellberg

Cecilia Mellberg

Cecilia är fotograf, född och uppvuxen på Gotland och vet som få andra när det går att fånga tordmular och gotlandssippor på bild. Hon har tagit alla bilder i boken Vandra på Gotland. Här är länk till hennes hemsida.


Bo_Eva_portratt_DSC_5888Eva Wallstam och Bo Stenson

Eva och Bo har skrivit boken Vandra i Alperna - Chamonix. De har gjort ett fantastiskt jobb med att leta upp riktiga njutvandringar i området kring Chamonix och Mont Blanc i Frankrike. Under åren de har bott nere i Genève har dom samlat på sig en typ av vandringar som vi svenskar gärna gör, med maximal utsikt och inte så vansinnigt många höjdmeter.


Forfattarbild_Steven_1573Steven Ekholm

Steven har skrivit guideboken Höga Kusten, som tar ett samlat grepp på både vandringar och besöksmål mellan Härnösand och Ö-vik. Han är baserad i Örnsköldsvik och jobbar som rektor på Örnsköldsviks Folkhögskola. Innan dess har han bland mycket annat varit litteraturkritiker på Dagens Nyheter, och är författare till en rad böcker och läromedel om populärlitteratur på bokförlaget Natur och Kultur.

.


hakanwike_1823_213x200pxHåkan Wike

Håkan är journalist och redaktör bosatt i Östersund. Som före detta chefredaktör på Utemagasinet har han stenkoll på friluftsliv i allmänhet - och Jämtland och Åre i synnerhet. Han har skrivit boken Vandra kring Åre.


Marcus_HaraldssonMarcus Haraldsson

Marcus är journalist och fotograf med rötterna i Dalsland. För oss har han skrivit boken Paddla i Dalsland, som vi hoppas gör att fler svenska paddlare ska upptäcka vattenvägarna mellan Vänern och Norska gränsen. Mer om och av Marcus hittar du på hans hemsida.


Ulf_0522Ulf Luthman

Ulf har skrivit boken Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela. Det är vår första bok som behandlar en plats utanför Sverige. Ulf har gjort en otroligt noggrann research inför boken och vandrat HELA pilgrimsleden inte mindre än tre (!) gånger.


Forfattarbild_GunnikaGunnika Isaksson-Lutteman

Gunnika har skrivit guideboken Vandra Roslagsleden. Till vardags är hon doktorand, men driver också företaget (och bloggen) 52 adventures som inspirerar och guidar till helgäventyr med friluftsliv som bas. Här är en artikel i SVD om hennes projekt 52 adventures. Det är full fart framåt som gäller för Gunnika, få författare bombar oss med nya bokidéer som hon ; )


Fredrik_SchenholmFredrik Schenholm

Fredrik är en av Sveriges mest meriterade skid och äventyrsfotografer. Han har fått sina bilder publicerade i ett 20-tal länder, däribland i de ansedda amerikanska tidskrifterna Powder Magazine och Outside. I Skandinavien syns hans bilder ofta i våra största outdoortidningar och i klädföretagens kataloger. För oss har han skrivit instruktionsboken Äventyrsfoto (2012), tillsammans med Anders Wingqvist. Vid sidan av sitt professionella fotograferande är Fredrik en populär föreläsare och han håller regelbundet kurser och workshops, både i Sverige och utomlands. Här är Fredriks hemsida.


Anders_WingqvistAnders Wingqvist

Anders har hjälpt till att göra trevliga texter av Fredrik Schenholms kunskaper och tankar om fotograferande i boken Äventyrsfoto (2012). Anders är till vardags verksam som frilansskribent i Göteborg, och med både skidlärar- och journalistutbildning i bagaget ligger fokus på alpin skidåkning.


Kalle3Kalle Bern

Medförfattare till Mountainbike kring Stockholm (2012), som han skrev tillsammans med Aron Gooch. Kalle är Stockholmsfödd journalist som har cyklat i skogen sedan 1989. Köpte sin första mountainbike som trettonåring och började utforska stigarna i Nackareservatet. Har sedan dess vidgat sitt upptäckande och cyklar numera överallt där det verkar finnas en bra stig. Tävlade i ett par år i downhill på cykel men har också hunnit med att köra en hel del långlopp. Kalles favoritområde är fortfarande Hellas. När han emellanåt sitter ned vid skrivbordet arbetar han som chefredaktör på tidningen Kadens.


Aron1Aron Gooch

Aron har skrivit Mountainbike kring Stockholm (2012) tillsammans med Kalle Bern. Denne företagsamme herre är bland annat initiativtagare till Tisdagsrajden som med tiden utvecklats till en institution bland Stockholms stigcyklister. Han hittar numera bättre i Hellasskogarna än i Stockholms innerstad. Allra bäst trivs han på tekniskt utmanande heldagsäventyr. Hjärtat slår dessutom lite extra hårt vid tanken på sjönära hällcykling. Till vardags arbetar han som marknadschef.


Eric_Paddlar_P8230003Eric Tornblad

En del personer höjer lite på ögonbrynen när dom får höra att det är en ung kille som har skrivit vår bok Torka mat (2012). För oss känns helt rätt att kunskapen om hur man torkar olika råvaror och gör sin egen friluftsmat tar ett stort och bestämt steg in i 2000-talet. Eric har gjort ett fantastiskt jobb med att beskriva alla tekniker och processer - och inte minst att ta överraskande vackra bilder på högar av torkade livsmedel. Vid sidan av bokprojektet konstruerar han egna mattorkar och studerar marknadskommunikation på Stockholms universitet.


Bobo_redjacketNils-Ragnar Bobo Gustavsson

Stora boken om klättring (2012) kanske är den mest komplexa bok vi givit ut. Lyckligtvis är författaren Bobo är ett lysande exempel på att stor erfarenhet och ödmjukhet ofta går hand i hand. Jättekul att vi nu kan erbjuda alla som vill lära sig klättra en både vacker och faktaspäckad bok. Bobo arbetar till vardags bland annat med att utbilda instruktörer inom Svenska Klätterförbundet. Vid sidan av klättringen undervisar han i friluftssäkerhet och ledarskap på universitetet. Du kan läsa mer om Bobo på hans hemsida.


Lars_BergstromLars Bergström

Journalisten Lars Bergström har tillsammans med Mats Lundqvist skrivit boken Vandra i Tyresta (2012). Få människor har letat sig runt i den huvudstadsnära nationalparken som Lasse. Han har vandrat, cyklat och kanske framförallt skidat åtskilliga mil genom skogen och på sjöarnas isar. De gröna kilarna i största allmänhet är hans domäner – och det stadsnära äventyret hans specialitet. Om just skidåkning runt storstan har han skrivit i bland annat Utemagasinet.


Mats_LundqvistMats Lundqvist

Mats är journalist och redaktör och har tillsammans med Lars Bergström skrivit boken Vandra i Tyresta (2012). Mats ägnar en hel del av sin tid åt löpning och har förstås också upplevt Tyrestaskogen som deltagare i långloppet Sörmland ultra-marathon. Han skriver mycket om gamla Stockholmsmiljöer och har bland annat gjort en artikelserie om Botkyrkas kulturhistoria.


Jonas_AdnerJonas Adner

Jonas har tagit alla bilder och gjort illustrationerna till boken Vandra i Tyresta (2012). Han är som sagt fotograf och illustratör, men jobbar också med grafisk formgivning, animerad film och storyboards till reklamfilmer. Du kan se mer av denne mångfaceterade kreatör på hans hemsida www.adner.se


Fredrik_SchlyterFredrik Schlyter

Fredrik är författare till Klättra i Östergötland. Tidigare har han givit ut den egenproducerade guideboken Klättring vid Ågelsjön, när det var dags att uppdatera den så hörde han av sig till oss och undrade om vi var intresserade av att hjälpa till. Kul tycker vi att få göra en klätterförare till ett av Sveriges vackraste klätterområden, nu dessutom utökad till att omfatta hela Östergötland, och lite Småland. Fredrik är proffessionell fotograf men också välrenomerad bergsklättrare, med bland annat en bestigning av Trango Tower i Pakistan på meritlistan.


Pia-och-AndersAnders & Pia Sandberg

Anders och Pia har sammanställt sina roligaste MTB-slingor i boken Mountainbike kring Göteborg (2011). Dom har gjort ett fantastiskt jobb med att försöka bena ut vilka stigar som ger den bästa cykelupplevelsen - och ett lika fantastiskt jobb att försöka beskriva dessa slingor i text, vilket sannerligen inte är det lättaste.


Fredrik Neregård

Fredrik Neregård är vår mest produktive medarbetare. Han ligger bakom vår serie om Östergötland som i dagsläget omfattar tre böcker. Fredrik brinner för naturfotografi och är för tillfället stationerad i norra delarna av Norge där han undervisar i foto på en skola med vildmarksinriktning. Vi har flera nya böcker planerade tillsammans med Fredrik med planerad utgivning de närmaste åren.

Fredrik har skrivit böckerna: Fjällvandra längs Kungsleden (2011)Vandra i Östergötland (2010), Paddla i Östergötland (2010), Östergötlands bästa skridskovatten (2009).


Gunnar Andersson

Gunnar är Sveriges mest meriterade friluftsskribent och en mästare att snoka upp äventyren i vardagen. När han inte arbetar med något bokprojekt åt oss skriver han om vandring och skidåkning i Svenska Dagbladet, Res, Turist, Utemagasinet och Åka skidor.

Gunnar Andersson har skrivit Vandra Sörmlandsleden (2011), Weekendvandra kring Stockholm (2009) och Vandra i Alperna - Bad Gastein (2016).


Henrik Trygg

Vi tycker att Henrik Trygg är en av landets bästa outdoor-fotografer och använder regelbundet hans bilder i våra böcker. Henrik är den fotograf i Sverige som kommit skridskoåkningen närmast och drar sig inte från att bli kall och blöt för att ta den perfekta bilden.

Tillsammans med Mårten Ajne gjorde gjorde han den uppmärksammade fotoboken Vintervatten (2010) och instruktionsboken Stora boken om långfärdsskridsko (2012). Mer av Henrik och hans bilder hittar du på hans hemsida.


Mårten Ajne

Mårten Ajne debuterade som författare (tillsammans med fotograf Henrik Trygg) med den storslagna fotoboken Vintervatten (2010). 2012 gav vi ut instruktionsboken Stora boken om långfärdsskridsko där Mårten frikostigt delar med sig om sina kunskaper om isar och skridskoåkning. Vid sidan av böckerna hittar man ofta hans säregna texter i SSSK´s färdrapporter.


Annelie Pompe

Annelie har skrivit boken Vandring kring Göteborg (2011) och har tidigare varit med och skrivit flera av kapitlen i Göteborgs friluftsliv (2009). Aktiviteterna som ligger henne varmt om hjärtat är bland andra klättring, fridykning och vandring. När hon inte bestiger höga berg i Himalaya så arbetar hon som personlig tränare och yogainstruktör. Mer om Annelie Pompe kan du hitta på hennes hemsida.

Annelie satsar just nu på att bli den person i världen som varit både högst och djupast. Hon har redan varit på toppen av Mount Everest och tränar för att också dyka djupast i världen på ett andetag. Mer om denna utmaning hittar du på Deepeverest.


Pelle_Estborn_ny_bild

Pelle Estborn

Pelle Estborn är flitigt anlitad av rese- och friluftstidningarna i Sverige, där han ofta skriver om vandring, skidåkning eller små pittoreska byar på landsbygden. Med Weekendvandra i Skåne (2010) gjorde han sin debut som författare. Han har en förkärlek för friluftsliv som går att kombinera med måltider och sängar av god kvalitet.

Tidigare har han varit med på ett hörn i vår Mountainbike i Sverige (2009) samt varit redaktör för Friluftsliv i Skåne (2008).


Mårten Johansson

Författaren Mårten Johansson har jobbat aktivt med lavinsäkerhet i 10 år och driver Åre lavincenter, Sveriges enda center för lavinsäkerhet. Ingen annanstans i landet samlar man in så mycket information och erfarenheter om laviner och lavinolyckor.

Mer om Mårtens verksamhet och det aktuella snö- och lavinläget kan du hitta på www.arelavincenter.se


Johan Ranbrandt

Johan Ranbrandt har skrivit den populära boken Friluftsliv i Jämtland (2007), som sålde bättre än Harry Potter i julhandel i Östersund året den kom. Den andra boken Johan skrev för oss är Fjällvandra i Jämtland och Härjedalen (2009). Johan är bosatt i Östersund och har jobbat med friluftsliv stora delar av sitt liv, bland annat som sportchef på STF Storulvån.


Staffan Ekholm

Staffan Ekholm är lite av en levande milstolpe för oss på Calazo. Han blev den förste författaren att ge ut sin bok hos oss där vi fungerade som ett "normalt" bokförlag (även om inget "normalt" förlag skulle ge ut en guidebok om paddling på 416 sidor). Boken Paddla kajak i Stockholms skärgård (2007) belönades dessutom med Svenska Publishing- Priset för årets bästa guidebok samma år. Staffan skrev sedan den uppskattade Kajakhandboken (2009).

Staffan Ekholm är auktoriserad kajakinstruktör med mångårig erfarenhet som både guide och lärare. Staffan har tidigare bland annat producerat den första svenska kajakfilmen Jag paddlar. Till vardags driver Staffan firman Stockholms guidebyrå (www.stockholmsguidebyra.se) som tar ut folk på klättring, paddling, skridskoturer mm.


Joakim Hermansson

På baksidan av den första boken som Joakim Hermansson gjorde för oss – Paddla kajak i Bohuslän (2009) - kan man läsa att författaren har tillbringat fler dagar än han minns, men färre än han hade önskat, i sin sittbrunn längs Bohuskusten. Nu är paddling inte allt som Jocke brinner för i Bohuslän. Han har tidigare skrivit en guidebok om klättring och driver firman Upplevelsebolaget (www.upplevelsebolaget.com). För vår räkning arbetar han på en ny bok som ska samla många av de trevliga vandringar som går att göra i Bohuslän, både längs kusten och inåt land.


Nicolas Jändel

Nicolas Jändel har skrivit den i vår utgivning lite udda boken – Stockholms bästa fiskevatten (2009). När inte Nicolas är ute och fiskar jobbar han som chefredaktör på tidskriften Allt om Flugfiske. Han har tidigare skrivit boken Stockholms bästa ädelfiskevatten på annat förlag.


Joakim_Danielsson

Joakim Danielsson

Kajakguide som skrivit och fotograferat boken Paddla kajak S:t Anna – Misterhult (2009) tillsammans med Ylva-Li Göransson. Tidigare har de bland annat skidat genom hela den svenska fjällkedjan och paddlat längs hela Sveriges kust.


Ylva-li_DSCF2773_liten

Ylva-Li Göransson

Kajakguide som skrivit och fotograferat boken Paddla kajak S:t Anna – Misterhult (2009) tillsammans med Joakim Danielsson. Tidigare har de bland annat skidat genom hela den svenska fjällkedjan och paddlat längs hela Sveriges kust.


Joel Karlberg

Joel har varit med och skrivit Sarek Vinterguide (2010). De tre författarna Joel Karlberg, Petter Lämås och Josef Larsson spenderade 90 dagar utan avbrott på plats i Sarek för att täcka in vintersäsongens alla skiftningar. Boken är deras debut som författare. Mer information om månaderna som de spenderade inne i Sarek under arbetet med boken hittar du på www.vintersarek.se.


Petter Lämås

Petter har varit med och skrivit Sarek Vinterguide (2010). De tre författarna Joel Karlberg, Petter Lämås och Josef Larsson spenderade 90 dagar utan avbrott på plats i Sarek för att täcka in vintersäsongens alla skiftningar. Boken är deras debut som författare. Mer information om månaderna som de spenderade inne i Sarek under arbetet med boken hittar du på www.vintersarek.se.


Josef Larsson

Josef har varit med och skrivit Sarek Vinterguide (2010). De tre författarna Joel Karlberg, Petter Lämås och Josef Larsson spenderade 90 dagar utan avbrott på plats i Sarek för att täcka in vintersäsongens alla skiftningar. Boken är deras debut som författare. Mer information om månaderna som de spenderade inne i Sarek under arbetet med boken hittar du på www.vintersarek.se.


Din varukorg är tom

Nyheter!

Bad Gastein 170px

Vår nya bok om vandringar i Bad Gastein är det första boken på svenska som beskriver detta populära område i Alperna.

Kebnekaise 1 50000 170px

Äkta 1:50 000 skala över Kungsleden och fjällen kring Kebnekaise! Mer detaljerade vattendrag och vegetation, plus nytt lager med blockmark.

Fjallvandra Harjedalen 170px bred

50 dagsturer i fjällen kring Funäsdalen! Nu är vår bok om vandring i Härjedalen ute - 336 sidor ren fjällnjutning!

Lavinboken omslag 170px bred

Vår bok om laviner kommer i vinter ut i en reviderad andra upplaga. Bland annat mer fakta om beslutsprocesser och hur du använder lavinprognoser.

Fjallvandra kring Kebnekaise small

Detta är den mest genomarbetade och påkostade guideboken om Kebnekaisefjällen som någonsin givits ut i Sverige. Vi är så nöjda med resultatet!

Vandra Skaneleden Small 170pxbred

Den här boken beskriver de finaste vandringsturerna som du kan göra längs Skåneleden!

Vandra Uppandsleden 170px

Vill du bo i vindskydd vid en skogstjärn eller bo på herrgård och äta tre-rätters middag? Upplandsleden kan erbjuda båda alternativen. 

Vandra pa Gotland web

Den här boken överraskar! Gotland har potential att bli en verklig vandringsdestination - stabilt väder, bra restauranger och mysiga boenden på lagom avstånd. Och stränderna...

Omslag_fusk_Chamonix_fixad_170px

Den första guideboken om Chamonix skriven på svenska!

Omslag_Fjallmat_fusk_170px

Ny bok om hur man gör sin egen mat till fjällvandringen!

Vandra_i_fjallen_170px

En inspirerande och omfattande introduktion till vår älskade fjällvandring och våra älskade fjäll!

Barnens_STHLM_72px

Nu har det kommit ut en andra reviderad upplaga av denna populära barnguide!

Hoga-kusten_170px

Den första riktiga vandringsguiden för Höga Kusten är ute nu!

Fjallvandra-i-Sarek_170px

Här hittar du Här hittar du detaljerade beskrivningar av i princip alla stora dalar i Sarek, med förslag på lämpliga vadställen, tips på toppturer mm.

Vandra-kring-Are_170px

Få platser i landetFå platser i landet erbjuder så lättillgänglig vandring på hög höjd som Åre. Har du provat att springa runt Skutan?